Typy procesorů - notebook se vybírá hlavně podle procesoru!

Tak co to tedy je ten procesorsmile

Procesor neboli CPU je hlavní čip zodpovědný za provedení všech úkonů počítače. Přijímá pokyny od softwaru (programů spuštěných na daném počítači) a zpracovává je dál k jednotlivým komponentům počítače. Je to tedy v podstatě takový mozek počítače. Zásadně se od něj odvíjí rychlost samotného PC či notebooku. Pokud chcete dostatečně rychlý stroj, doporučujeme pamatovat i na rychlý disk (například SSD technologie), který data do procesoru rychleji poskytuje a tím také vše výrazně zrychluje. Tomuto tématu se věnujeme zde v jiném článku: RYCHLOST DISKŮ: SSD VS HDD

1

Při výběru procesoru je dobré pamatovat na to, že rychlost procesoru je měřená v gigahertzích (GHz). Často se ale naši kolegové při podpoře zákazníkům setkávají s tím, že tato rychlost v GHz je pro zákazníky naprosto klíčová a hodnotí procesory podle ní. POČÍTÁRNA.CZ radí: Ano dívejte se na rychlost v GHz, ale mějte na paměti, že to není jediný důležitý údaj. Procesory různé architektury mohou mít stejnou rychlost, ale jejich výkon je často vysoce odlišný. Rovněž rychlost datové sběrnice spojující procesor s RAM a velikost vyrovnávací paměti jsou faktory ovlivňující výkon a celkovou rychlost procesoru. Také vícejádrový procesor v jednom čipu sdružuje několik CPU pracujících současně, což vede k významnému rozdílu v efektivnosti výkonu procesoru. 

Shrň to stručně prosím: procesor=mozek, pozor, není to jen o jádrech a rychlosti GHz, k dobrému procesoru nezapomeňte na SSD disk

 

 

Typy procesorů – aneb jaký mám vybrat?

Na trhu vedou, co se týče rychlosti a kvality, dva nejrozšířenější výrobci počítačových procesorů:
Intel a AMD (Advanced Micro Devices). Obě společnosti vyrábí jedno i vícejádrové procesory.

 2        Mezi řady procesorů vyráběné Intelem patří: Celeron, Pentium a Intel Core i3, i5, i7, i9.

3  Řady společnosti AMD jsou: Sempron, Athlon, Opteron, Ryzen.

 

Low-end řady jako Intel Celeron a AMD Sempron představují nejlevnější modely vhodné zejména pro nenáročné použití, například pro nejjednodušší kancelářskou práci nebo základní domácí činnosti. Kolegové technici často používají výstižný pojem "Zobrazovadlo“ :). Typicky se vyznačují nižší vyrovnávací pamětí a tím i sníženým výkonem oproti ostatním modelům z vyšších cenových kategorií a je tak možnost ušetřit za elektřinu.

Střední výkonnou cestu pro běžné domácí použití zahrnují řady Intel Pentium a AMD Athlon. Tyto modely doporučujeme pro přehrávání i náročnějších videí, editaci fotek nebo hraní základních her, stejně jako běžné prohlížení internetového obsahu. Notebooky či PC vybavené těmito procesory vidíme jako optimum pro domácího sluhu, který Vás nebude příliš brzdit a „nevyluxuje“ Vám peněženku :).

Mezi středně až vysoce výkonné procesory patří řady Intel Core (i3, i5, i7, i9) a AMD Opteron a Ryzen (3,5,7, Threadripperr). Tyto procesory bez problémů zvládnou i náročné požadavky na výkon a rychlost počítače, avšak cenově také patří k těm dražším. Pokud hledáte kompromis s cenou a nechcete ustoupit z těchto výkonných procesorů, doporučujeme naše firemní repasované notebooky s roční zárukou. Ty mají téměř vždy tyto vysoce kvalitní procesory a díky tomu, že jsou již použité, je výsledná cena více než zajímavá! https://www.pocitarna.cz/vykonne-notebooky/

Shrň to stručně prosím: Celeron, Sempron=základ, Pentium=středně výkonný domácí, Intel Core i3, i5, i7, Ryzen…= silné výkonné procesory.

 

 

Značení procesorů – co znamenají ty písmenka a čísla za názvem procesoru?

Kódové označení modelů v sobě obsahuje všechny potřebné informace o procesoru a jeho parametrech. Tedy například máme procesor Intel Core i7-7200U a poté procesor Intel Core i7- 7700HQ. Vypadají stejně že? NEJSOU! Viz níže…

 

Produkty Intel používají systém, který by například označení Intel Core i7-8700K vysvětlil následujícím způsobem:

První číslo před pomlčkou vždy označuje výkonnostní řadu (i3, i5, i7).

Číslo hned za pomlčkou (Core i7-8700K) ukazuje, o jakou generaci (použitou mikroarchitekturu a stáří) procesoru se jedná. Každá generace má kromě čísla kódové jméno pro snadnější orientaci. (4. generace = Haswell, 5. generace = Broadwell, 6. generace = Skylake, 7. generace = Kaby Lake, 8. generace = Coffe Lake atd).

Druhé číslo za pomlčkou (Core i7-8700K) ukazuje výkon v rámci řady. Vyšší číslo znamená vyšší výkon.

Následující dvojčíslí (Core i7-8700K) popisuje použité integrované grafické jádro. Dvě nuly označují základní čip a v závislosti na výkonnostní řadě se mohou vyskytovat varianty 20, 60, 67 nebo 87.

Na konci modelového čísla se pomocí písmenných přípon (Core i7-8700K) popisují další vlastnosti procesoru. Pokud písmenná přípona chybí, znamená to, že se jedná o procesor bez dalších speciálních vlastností. Existují také odlišné druhy písmenných přípon pro stolní počítače a notebooky.

4

U notebookových procesorů označuje grafiku s vyšším výkonem přípona H. Kombinace HQ značí výkonnou grafickou kartu a čtyři jádra. Varianta HK je čtyřjádrová s odemknutím pro taktování. Písmeno U označuje ultraúsporné procesory – vyšší výdrž na baterii. Označení Y se používá pro procesory s nižším výkonem, ale zato vhodné do velmi tenkých a lehkých notebooků.

U stolních počítačů přípona K znamená, že byl použit základní procesor s odemknutým násobičem, umožňujícím jednoduché taktování. Přípona T označuje úspornou variantu procesoru se sníženým TDP (množství energie spotřebované chladícím systémem při udržování čipu na bezpečné teplotě). Přípony R a P odlišují použité grafické jádro. P označuje snížení výkonu jádra oproti základnímu modelu, R označuje použití výkonnějšího jádra.

 

Procesory AMD utváří své názvosloví podle následujícího obecného klíče: Typ procesoru – výkonnostní řada – číslo generace – výkonnost čipu – přípona specifikací.

Podle typu lze procesory rozdělit na dva základní: FX a APU.

AMD FX jsou procesory s vysokým výkonem bez integrovaného grafického čipu, které pro zapojení vyžadují ještě externí grafickou kartu. Výkonnostní řada u FX udává přímo i počet jader procesoru s výjimkou řady FX-9, které mají osm jader, ale obsahují jiná vylepšení pro nadšence. U ostatních řad ale platí, že číslo udává počet jader. Na rozdíl od Intel Core nepoužívá AMD velký počet písmenných přípon. Jméno modelu AMD FX-8370 by tedy znamenalo, že se jedná o osmijádrový procesor třetí generace s čipem na úrovni výkonu 70.

AMD APU jsou procesory s vestavěným grafickým čipem AMD Radeon bez nutnosti zapojit je do samostatné grafické karty. Procesory jsou dostupné ve výkonnostních řadách A4, A6, A8, A9, A10 a A12 se stoupajícím výkonem u vyšších řad. Model AMD A10-7600K. By se přečetl jako procesor řady A10, sedmé generace, s čipem o výkonu 600 a odemknutý k taktování.

Shrň to stručně prosím: Označení za názvem procesoru je rovněž důležité, charakterizuje vlastnosti procesoru.

 

 

Děkujeme za přečtení! Věříme, že nyní si vyberete přesně to, co potřebujete. Chcete poradit s něčím dalším? Napište nám! :)

 Alice Pokorná, Tomáš Netopil za tým POČÍTÁRNA.CZ