Jak se starat o notebook

Stejně jako jiné spotřební zboží i notebooky mají omezenou životnost, kterou si můžeme prodloužit nebo alespoň nezkrátit pravidelnou údržbou.
Dali jsme dohromady pár základních pravidel, které vám v tom výrazně pomohou :)

proč čistit software

Často si stáhnete do notebooku programy, které posléze dále nepoužíváte, nebo je využijete jen párkrát. Dost často se s nimi stáhnou, často bez vašeho vědomí, další prográmky a aplikace, které mají za úkol zobrazovat reklamy nebo prostě počítač zpomalují už samotnou přítomností. Většina těchto programů se navíc spouští ihned po zapnutí notebooku a pracuje na pozadí, takže notebook postupně ztrácí výkon.

Řešením je pravidelná kontrola softwaru na přítomnost spyware programů, virů a dalších nežádoucích hostů. Rovněž také čištění mezipaměti od nepotřebných či duplicitních souborů a podobně. Pomoci s tím mohou i volně dostupné programy jako CCleaner, Clean Master či Windows Repair Tool. Dávejte si ale pozor na nastavení programu před spuštěním čištění, abyste si například nevymazali s historií vyhledávání i důležitou stránku, kterou jste někdy zadávali. Zbytečný a nepoužívaný software odinstalujte. V nabídce správce úloh deaktivujte spouštění programů po startu systému, které nepoužíváte běžně. 

Jednou ročně je ideální přeinstalovat operační systém nebo se vrátit k továrnímu nastavení. Tento krok je ovšem pro běžného uživatele obtížnější a je lépe přenechat ho odborníkům nebo šikovnějším kamarádům. Hlavním předpokladem je zálohování dat, reinstalací byste mohli o důležitá data nenávratně přijít. Pokud potřebujete s tímto krokem pomoci, můžete se obrátit i na nás, rádi vám pomůžeme. 

Defragmentace je další způsob, jak se čistí "vnitřnosti" notebooku, a to HDD disky. Nové verze Windows (od verze XP dál) je provádějí automaticky, vy ale můžete ručně nastavit jejich četnost či je úplně zakázat. Zakázání defragmentace disku je důležité pokud máte v notebooku SSD disk. Ten totiž defragmentace vůbec nepotřebuje, pouze mu škodí.

čištění desky

organizace souborů

I tím, že si uděláte pořádek v souborech, zrychlíte svůj notebook. Začněte tím, že si pročistíte složku se staženými soubory. Mnoho z nich vlastně vůbec nepotřebujete, jen zabírají místo. Dál se soustřeďte na plochu – nechte si na ní jen nezbytné ikony, hlavně videa, fotografie a dokumenty zařaďte do příslušných složek. Vytvořte si strukturu, kterou budete dodržovat a soubory si do ní ukládejte (přeorganizujte i ty z minula). Pomůžete tím i svému budoucímu já, které jednou najde své soubory i fotografie v přehledných složkách např. dle let nebo témat.

I vyčištění plochy zrychlí počítač. Při organizaci souborů nezapomeňte na záložky. Všechny stránky, které máte v záložkách, se po spuštění otvírají do pohotovostní polohy, takže opět zpomalují počítač.

obrazovka

proč hlídat přehřívání notebooku

Stává se, že se vám notebook rychle zahřívá a někdy se z přehřátí i sám vypne? Tak to se Vám životnost notebooku silně zkracuje. I stolní počítače se časem začnou přehřívat, jestliže je občas nevyčistíte, u notebooků je to o to důležitější, že jsou jejich součástky vtěsnány do miniaturního prostoru a na odvětrávání zbývá jen velmi málo místa. A teplo namáhá komponenty notebooku, čímž se zvyšuje poruchovost jednotlivých komponent a tak i snižuje jeho životnost. Existují i programy, které vám změří teplotu procesoru a varují Vás, pokud je příliš vysoká - zkuste například Core Temp nebo Real Temp.

Jestli doufáte, že vám s přehříváním pomůže chladící podložka, pojďme si vysvětlit, k čemu je tento vynález dobrý a proč to problém s přehříváním notebooku neřeší. Podložka je užitečná, jestliže pokládáte notebook na nějaký měkký podklad, například když si ho vezmete do postele. Tam se totiž ucpou otvory, jimiž se notebook chladí. Pokud ji používáte na stole a stejně se vám notebook hřeje, je vám k ničemu – jen do něj vhání víc vzduchu a tím i víc prachu. A prach je důvodem přehřívání notebooku, takže jsme v začarovaném kruhu.

Proto je důležité čas od času notebook otevřít a vyčistit. Nejlepší je tak učinit alespoň jednou ročně. I zde můžete oslovit tým POČÍTÁRNY, zákazníkům provádíme profesionální čištění běžně.

jak čistit notebook

K pravidelné péči o notebook patří i vnější očista. V tomto ohledu je sice nejlepší prevence, to znamená nejíst a nepít u notebooku, aby se pod klávesy nedostaly drobky nebo tekutina, ale kdo z nás tak opravdu činí? Na vyčištění upatlané klávesnice nikdy nepoužívejte vodu a papírový ubrousek! Použijte raději utěrku z mikrovlákna (takovou, jaká se používá na brýle) a kupte si k ní sprej na čištění elektronických obrazovek. Stojí pár korun a využijete ho i na čištění monitorů, obrazovky televize, tabletu, případně chytrého telefonu.

Klávesnici můžete vyčistit pomocí různých kartáčků nebo mini vysavačů. U vysavačů ale opatrně, ať se nedotýkají žádných citlivých součástek jako elektrické kontakty, konektory a podobně, mohly byste je poškodit. V elektropotřebách se dá koupit i plechovka se stlačeným vzduchem, která Vám pomůže s "profouknutím" vnitřních částí počítače, aniž byste jej otevřeli. Pokud chcete počítač rozmontovat a vyčistit opravdu pořádně, doporučujeme zajít do odborného servisu, anebo alespoň počkat na uplynutí záruční lhůty (kvůli uznávání případné reklamace). Zásah neautorizované tří strany totiž může být pro výrobce držícího záruku problém. To samozřejmě neplatí v okamžiku, kdy notebook servisujeme přímo my. 

čištění_klávesnice