Rychlost disků: SSD vs HDD

Porovnali jsme pro Vás rychlost startu systému s klasickým HDD diskem a SSD diskem. Není tajemstvím, že disky SSD jsou výrazně rychlejší. O jak moc? Mrkněte na naše video a přesvědčte se sami.
 
 
 

CO JE TO SSD DISK?

Pevné disky dělíme na klasické HDD (Hard Disk) a SSD (Solid-state drive) disky. Chcete-li svá data zálohovat bezpečně na dlouhou dobu a zároveň mít možnost pracovat s nimi bleskově rychle, pořiďte si SSD disk. Ten v sobě, narozdíl od klasického HDD disku, neobsahuje žádné mechanické pohyblivé části a pracuje tedy na stejném principu jako Flashdisky. Ve výsledku je takový disk tišší, energeticky úspornější, odolnější vůči otřesům, ale především mnohonásobně rychlejší. To se reálně projeví nejen na startu systému, jak již bylo uvedeno ve videu, tak i v rychlosti kopírování dat, instalace programů, práce s aplikacemi atd.

Kapacita se většinou pohybuje od 16 GB, až do 2 TB. SSD disky se dělí na interní a externí. Rozlišují se i podle typu rozhraní Serial ATA II/III/eSATA, PCI-Express, Mini PCI-E, ExpressCard. V dnešní době jsou interní SSD disky součástí výbavy moderních notebooků. Poslední a také významnou výhodou je jistě nižší hmotnost, která se příjemně projeví na celkové hmotnosti notebooku.