Víš jak na starý iPhone či iPad nainstalovat aplikace a k čemu je ještě lze využít?

Mnozí z vás jistě doma máte starý iPhone či iPad, který Apple již nepodporuje novými verzemi iOS. Avšak to neznamená, že jsou tyto zařízení zcela nepoužitelná. Existuje několik způsobů, jak je i nadále využít a získat z nich maximum.

🔎Jak stáhnout aplikace na zastaralý systém🔍
 

Když Apple ukončí podporu operačního systému pro určitá zařízení, vývojáři stále ještě nějakou dobu vytvářejí aplikace pro tyto zařízení. Avšak pokud vlastníte opravdu staré iPhony nebo iPady, jako například ty s iOS 9 nebo 10, většina aplikací v App Store již nepodporuje tato zařízení. Při pokusu o jejich instalaci se zobrazí hláška, že daná aplikace vyžaduje novější verzi iOS.

Nicméně Apple nabízí zajímavé řešení pro tyto situace. Pokud jste kdykoliv předtím stáhli aplikaci, nezáleží na tom, na jakém zařízení či verzi, můžete si na svůj starý iPhone nebo iPad stáhnout poslední verzi, která byla pro dané zařízení podporována. Stačí otevřít App Store, kliknout na ikonu vašeho profilu a vybrat "Zakoupené". Tam najdete seznam všech aplikací, které jste kdy stáhli nebo zakoupili. Pokud chcete nějakou znovu stáhnout, App Store vás upozorní, že se stáhne poslední podporovaná verze. I když tato verze nemusí obsahovat všechny nové funkce, je to stále lepší možnost než nemít žádné aplikace vůbec.

Jak stáhnout aplikace, které jste nikdy nevlastnili?

Co dělat v případě, že potřebujete stáhnout poslední podporovanou verzi aplikace, kterou jste však nikdy neměli staženou? Zde je jeden zajímavý trik - použijte nějaké zařízení s aktuální verzí systému, například iPhone nebo iPad. Stáhněte si danou aplikaci na tomto zařízení a automaticky se přidá do seznamu vašich zakoupených aplikací. Poté můžete na starém nepodporovaném zařízení otevřít seznam aplikací v App Store (viz návod výše) a jednoduše stáhnout poslední podporovanou verzi. 

iphone

A jak lze ještě využít starý Apple zařízení?

V případě, že máte starší zařízení, které již nedostává aktualizace na nové verze iOS, je důležité si uvědomit, že i přes omezení stále můžete využívat řadu funkcí a aplikací, které jsou dostupné ve vaší aktuální verzi operačního systému. Také můžete hledat alternativní způsoby využití zařízení, jako jsou například speciální aplikace určené pro starší verze iOS nebo využití zařízení pro specifické účely, které nevyžadují nejnovější funkce.

Můžete svůj starší iPhone nebo iPad využít pro specifické účely, jako je například čtečka elektronických knih, hudební přehrávač, navigace v autě, kontrola domácích chytrých zařízení nebo dokonce jako herní konzole pro starší hry, které jsou kompatibilní s jeho operačním systémem. I bez nejnovějších aktualizací mohou starší iPhony a iPady stále fungovat jako offline zařízení. Můžete je používat pro sledování filmů a videí, poslech hudby, prohlížení fotografií a další činnosti, které nevyžadují neustálé připojení k internetu.

camera Jednou z možností je využít je jako bezpečnostní kameru. Starší iPhone či iPad často disponují kvalitnější kamerou než běžné bezpečnostní kamery. Lze je využít doma nebo třeba i v autě. Aplikace jako Alfred umožňují přeměnit tyto zařízení na funkční kamery, a to i s podporou starších verzí iOS.
book Další možností je využití jako čtečka knih. Starší iPady se skvěle hodí pro tento účel a nemusíte tak investovat do speciálních čteček. Aplikace na čtení knih lze snadno nalézt v AppStoru a v případě nekompatibility lze využít i předinstalovanou aplikaci iBooks.
painting Dále můžete staré zařízení využít jako designový fotorámeček. Kvalitní obrazovka starých iPadů umožňuje prezentovat fotografie. Aktivací režimu "Nerušit" se zbavíte rušivých notifikací a v aplikaci "Fotky" můžete nastavit prezentaci vašich oblíbených snímků.
musical-note (1) Pokud máte zařízení s iOS 10 a vyšším, můžete ho využít jako přehrávač hudby díky podpoře streamovací služby Apple Music. Připojení k reproduktorům či sound systémům přes Bluetooth či AirPlay je snadné a umožní vám využít ho jako jukebox.
baby-boy Ať už chcete poskytnout zábavu dětem nebo si užít volný čas, starý iPad či iPhone může být stále užitečný. Existuje spousta her a aplikací, které na těchto zařízeních stále fungují bez problémů.
backup-file I když už váš starší iPhone nebo iPad nepodporuje nejnovější aplikace a funkce, může stále sloužit jako záložní zařízení v případě, že váš hlavní telefon či tablet selže. Stačí ho používat pro základní funkce jako telefonování, textové zprávy nebo prohlížení e-mailů.
mobile-device Pokud jste vývojářem nebo testerem, můžete svůj starší iPhone nebo iPad využít k testování aplikací a softwaru na starším operačním systému iOS. To vám umožní ověřit kompatibilitu vašich produktů s různými verzemi iOS a zjistit, zda fungují správně i na starších zařízeních.

 

I když starší iPhone nebo iPad nemusí mít nejnovější funkce a aktualizace, stále lze najít mnoho způsobů, jak je využít k různým účelům.